Games boeien en binden

Er gaat veel geld om in de game industrie. In 2021 ging het om 180 miljard dollar! Er wordt dan ook alles aan gedaan om gamers te boeien en te binden. Het is goed om je hierin te verdiepen en dit te doorzien.

Wat maakt gamen zo aantrekkelijk?

Truc 1: Sleep ook vrienden het spel in.

Het allereerste scherm wat het spel ‘Fortnite’ je voorschotelt, spoort je aan om je vrienden uit te nodigen. Dit trekt meer mensen naar het spel, maar het zal er vooral voor zorgen dat je meer speelt omdat je vrienden meespelen. Sociale verbondenheid is namelijk een behoefte van elke mens. Op deze manier speelt de game industrie daar op in.

Truc 2: Laat spelers zich verkleden.

Het gevoel van autonomie en sociale verbondenheid zijn sterker als je in het spel een eigen identiteit hebt, blijkt onder meer uit Canadees onderzoek uit 2016. De onderzoekers lieten proefpersonen een spel spelen waarbij ze eindeloos over een pad renden om muntjes te verzamelen. Spelers die rondrenden met een zelfontworpen avatar, het poppetje waarmee je speelt, speelden langer dan degenen die dit niet hadden.

Daarvan maakt GTA Online gebruik door tegen betaling kleding aan te bieden. Na de eerste race en de eerste missie stuurt je navigatiesysteem je direct naar een kledingzaak. Om de outfits op te halen die je bij aankoop van het spel kreeg. ‘En om te laten zien wat voor gave spullen je nog meer kunt kopen.’

Toch zijn bij GTA Online de pogingen tot sturing subtiel vergeleken bij Fortnite. ‘Je avatar (het poppetje waar je mee speelt in de game) verschijnt bij Fortnite steeds pontificaal in beeld’. ‘Dit is het onlineverlengstuk van jezelf, zo zet je jezelf neer. Je eigen avatar draagt dan bijvoorbeeld een hemd, een camouflagebroek en een paar stevige laarzen. Nogal saai, er lopen spelers rond met haaienpakken, hamburgerhoofden en zwarte harnassen.

Wie niets bijzonder aan heeft wordt ietwat denigrerend een ‘no skinner’ genoemd, iemand die kennelijk geen geld aan het spel heeft uitgegeven.

Truc 3: Zet spelers onder tijdsdruk.

Hoe je aan ‘skins’ komt, zoals outfits in Fortnite heten? Een deel koop je hier in de online winkel.

Let op de vermelding ‘nog 13 uur’ rechts bovenin. Daarna is onder meer de pikhouweel die eruitziet als een inktvis niet langer te verkrijgen. ‘Ze creëren bewust schaarste’, Met een exclusieve look wil je gezien worden op het slagveld. Je moet dan wel nú de portemonnee trekken, natuurlijk. 

Truc 4: Wees een allemansvriend.

Fortnite en Candy Crush proberen allemansvrienden te zijn. Ben je een topspeler in Fortnite? Dan kun je meedoen in het internationale puntenklassement. Ben je gewoon goed? Dan is het winnen van potjes een mooie uitdaging. Kun je er eigenlijk niks van? Dan bereik je met de punten die je krijgt voor eenvoudige uitdagingen, zoals het openen van kistjes, nog altijd íets.

Zelfs Candy Crush, weinig meer dan het verschuiven van gekleurde snoepjes om drie-op-een-rij te maken, biedt mogelijkheden om op verschillende manieren te spelen. Afhankelijk van het aantal punten dat je haalt bij het behalen van een ronde, krijg je een tot drie sterren.

Truc 5: Beloof beloningen bij de volgende levels.

Op de landkaart van Candy Crush, die toont bij welk level je bent, staan verrassingen uitgestald. Even doorspelen nog, want bij level 10 wacht een ‘heerlijke beloning’.

Dan zijn er nog audiovisuele beloningen. Wie veel snoepjes tegelijk wegspeelt, krijgt niet alleen de voldoening van al die exploderende snoepjes, maar krijgt ook ‘tasty’ (lekker) of zelfs ‘divine’ (hemels) te horen. Bij GTA Online worden net behaalde punten opzichtig bijgeteld.

Truc 6: Frustreer spelers tot ze betalen bij hogere levels.

Ook Candy Crush biedt tegen betaling extra mogelijkheden. Hier geen pakjes, maar extra zetten en ‘boosters’, mogelijkheden om snoepjes sneller uit de weg te ruimen.

Aan het begin zijn zulke boosters overbodig, maar hoe hoger het level, hoe moeilijker het spel. Totdat ze vrijwel onmogelijk te halen zijn zonder hulp. De frustratie wordt bewust opgevoerd, zodat je wél geld uitgeeft, je bent al zo ver gekomen. Telkens als je niet wint, krijg je de optie om extra zetten te kopen. Je was er immers bijna.

Benieuwd naar jouw situatie

20 vragen die inzicht geven in jouw gamegebruik.

Cookies

Gamegebruik.nl gebruikt cookies om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Meer lezen.